Co je SKYR?
Google překladač odhalil, že slovo je z islandštiny, ale co znamená jsem z něj nedostala. SKYR k nám opravdu z Islandu dorazil a jedná se o fermentovaný mléčný produkt. Na Islandu si ho velmi považují, znají ho už přes tisíc let, dočíst se o něm můžeme v nejstarších islandských eposech a poprvé ho tam dovezli Vikingové.
Nicméně mě zaujala moderní poznámka: SKYR dává mužům sílu a ženám krásu. Přijala jsem proto nabídku, abych SKYR vyzkoušela na vlastní kůži. Kdo by nechtěl být krásný a silný, že?
Minimum tuku a maximum proteinu
SKYR rozhodně zaujme tím, že je nabušený proteinem a má minimum tuku. Prospěje nám tedy v případě, že se rozhodneme udělat něco s naší postavou a budeme chtít vyměnit tuk za svaly.
Sladká varianta Jahoda, Brusinka, Broskev s meruňkou
Nejdřív jsem se vrhla na sladkou variantu, před jahodami a brusinkami jsem dala přednost broskvi s meruňkou. Z chuti je patrné, že konzistencí je SKYR křížencem mezi tvarohem a jogurtem. Mile mě překvapilo, že ovocná složka není jen pyré, ale jsou tam i kousky ovoce. Na mě je však příliš sladký.
Varianta Natur
Nedalo mi to, abych hned nevyzkoušela i variantu Natur. Napadlo mě, že k večeři bude super pro svůj nízký obsah tuku a vysoký obsah proteinů. Připravila jsem ho jako česnekový dip k bezlepkovým brokolicovým kroketám. Po ochutnání první lžičky se mi vybavil ostrov, ze kterého SKYR pochází. Ryzí, přírodní krajina obývaná elfy a skřítky, s drsnou tvarohovou chutí v jemném jogurtu. Chutí mě mile překvapil.
Umím si představit, že na jeho přírodní, specifické chuti se dají stavět nevšední recepty a pro své výborné nutriční hodnoty má předpoklady stát se důstojným soupeřem běžnému bílému jogurtu.
Chtěli byste vědět víc?
Pokud jste stejní „šťourové“ jako my ze Snědeno, určitě vás bude zajímat něco víc o této lahůdce. Přikládám proto odkaz na samostudium. Upozorňuju, že anglicky vybavení mají výhodu 🙂
http://www.seriouseats.com/2012/05/behind-the-scenes-at-a-skyr-factory-iceland-yogurt-how-it-is-made-slideshow.html