Ingredience
- 220 g hladká mouka
- 150 g máslo
- 30 g moučkový cukr
- 30 g vlašské ořechy
- 20 g kakao
- 2 ks žloutek
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetka sůl
Náplň
- 100 g vlašské ořechy
- 100 g datle
- 1 lžíce rybízová marmeláda
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce rum
Poleva
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžička máslonebo kokosový tuk, kakaové máslo
- půlky vlašské ořechy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z mouky, másla, cukru, kakaa, mletých ořechů, žloutků, vanilky a soli připravíme vláčné, měkké těsto. Vložíme do mikroténu a necháme hodinku odpočinout v lednici. Potom vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Přendaváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 10 minut. |
2 Hotovo | Datle namočíme aspoň na hodinu do studené vody, poté vodu slijeme a datle rozmixujeme. Smícháme s pomletými ořechy, marmeládou, citrónovou šťávou, rumem a solí. Nádivkou kolečka slepujeme. |
3 Hotovo | Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni a lžičkou nanášíme na slepené dortíčky. Zdobíme půlkou nebo čtvrtkou ořechu. |