Ingredience
Těsto
- 600 g mléko
- 380 g hladká mouka
- 30 g cukr
- 4 g droždí sušenénebo 2/3 čerstvého
- 1 ks vejce
- špetka sůl
Pro případ pečení na litinovém tálu
- kousek špek
- kousek máslo
Pro případ pečení na pánvi
- olej
Borůvková poleva
- 400 g borůvkyčerstvé, mražené, kompotované
- 2 ks šlehačka
- 2 lžíce moučkový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do trošky vlažného mléka nasypeme droždí a špetku cukru. Necháme pár minut rozpustit. V míse smísíme mouku se solí a cukrem. Do mléka přilijeme rozpuštěné droždí a přidáme vejce. Promícháme a nalijeme do mouky. Zpracujeme hladké, spíš řidší lívancové těsto, ideálně pomocí kuchyňského robotu. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň půl hodiny kynout. |
2 Hotovo | Potom na pánvi na troše oleje usmažíme lívance z obou stran. Nebo ještě lépe, upečeme je na litinovém tálu. V tom případě budeme potřebovat kostičku špeku, který napíchneme na vidličku a mezi každým lívancem jím pomastíme střed tálu. Lívance na něm opékáme z obou stran. Hotové pokládáme na sebe na talířek a potíráme rozpuštěným máslem. |
3 Hotovo | Borůvky s moučkovým cukrem necháme chvilku zahřát v kastrolu a zalijeme šlehačkou. Pokud máme kompot, pouze smícháme se šlehačkou a dle chuti osladíme. |