Ingredience
Světlá
- 250 g hladká mouka
- 150 ml vlažná voda
- 9 g droždí
- 5 g sůl
- 2 g cukr krupice
Tmavá
- 250 g celozrnná pšeničná mouka hladká
- 170 g vlažná voda
- 10 g droždí
- 5 g sůl
- 2 g cukr krupice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do dvou odměrek si odměříme vlažnou vodu, do každé přisypeme cukr a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme 10 minut stát. Do dvou mís odvážíme mouku, osolíme a přilijeme vzešlé kvásky. Do celozrnné mouky nalijeme ten s víc vody a droždí. Zaděláme vláčné měkké těsto, které se ve finále nebude lepit na stěny mísy. Ideálně nám s tím může pomoct kuchyňský robot. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Nakynutá těsta vyklopíme z misek a z každé uválíme bagetu. Můžeme z každého vyválet jednu anebo je rozdělit na dvě menší. Přendáme je na plech vyložený pečícícm papírem a na každou uděláme ostrým nebo zubatým nožíkem příčné zářezy. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut dokynout. |
3 Hotovo | Troubu rozpálíme na 210 st. C a plech s bagetkami do ní vložíme. Pečeme 15 minut. Když jsou hotové, do trouby vložíme hrneček s horkou vodou a necháme zavřené 2 minuty stát. Kůrka pak bude vláčnější. |