Ingredience
Zákvas
- 170 ml vlažná voda
- 170 g špaldová mouka hladká
- 50 g žitný kvásek
Těsto
- 340 g hladká mouka
- 100 ml vlažná voda
- 40 g sádlo
- 10 g sůl
- 8 g cukr krupice
- na posypání sezamová semínka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do hnětací mísy dáme aktivovaný žitný kvásek, zasypeme moukou a zalijeme vodou. Důkladně promísíme, zakryjeme igelitem a utěrkou a necháme přes noc (nebo 12 hodin) naběhnout. |
2 Hotovo | Do kvásku přidáme ostatní ingredience a zaděláme krásné měkké a pružné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Propracujeme opravdu důkladně. Zakryjeme opět igelitem a utěrkou a necháme 3 hodiny kynout. Po 3 hodinách opět propracujeme a zase zakryjeme a další 3 hodiny necháme odpočívat. |
3 Hotovo | |
4 Hotovo | Nařízneme na několika místech ostrým nožem a vložíme do trouby rozpálené na 220 st. C a pečeme dozlatova, cca 20 minut. |