Ingredience
- 250 g jemné ovesné vločky
- 100 g máslo
- 90 g třtinový cukr
- 90 g vlašské ořechy
- 50 g špaldová mouka celozrnná
- 50 g bílý jogurt
- 3 velké zralý banán
- 2 vejce
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička prášek do pečiva
- 0,5 lžičky guarová gumanení nutná
- 0,5 lžičky skořice
- 0,3 lžičky kardamon mletý
- 0,25 lžičky muškátový oříšek
- vanilka
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vločky pomeleme na hrubost mouky. Přesypeme do misky, promísíme se špaldovkou, posekanými ořechy, guarovou gumou, solí, sodou, práškem do pečiva, cukrem a kořením. Rozehřáté, ale zchladlé máslo smícháme s jogurtem, vejci, vanilkou, citrónovou šťávou a jemně nastrouhanými nebo rozmixovanými banány. Obě směsi důkladně promícháme buď vařečkou nebo krátce v kuchyňském robotu. |
2 Hotovo | Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme namuchlaným pečícím papírem a těsto do ní přemístíme. Povrch uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 st. C a pečeme cca 50 minut. Pokud by těsto zvrchu začalo podezřele tmavnout, přikryjeme formu pečícím papírem. |
3 Hotovo | Je-li chlebíček upečený, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li po vytáhnutý suchá, je hotovo. Chlebíček necháme pár minut vydýchat a pak jej opatrně vyklopíme na mřížku, aby zchladnul. |