Postup přípravy
Jste-li na sladké, určitě vyzkoušejte. Je to pochoutka.
- 3 banány
- krabička mascarpone
- 1/2 zakysané smetany
- 1 dl šlehačky
- 4 lžíce javorového sirupu (nebo dle chuti)
- kousek másla
- trochu vanilkového cukru
- hrst spařených a oloupaných mandlí
Na karamel:
- 50 g cukru krupice
- 50 ml šlehačky
Banány oloupeme, nakrájíme na plátky a polovinu množství opečeme na pánvi na másle s trochou vanilkového cukru. Banány rozdělíme na dno skleniček. Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou, šlehačkou a osladíme javorovým sirupem. Hmotu navrstvíme na opečené banány. Zbytek neosmažených banánů zapícháme svisle do dezertu.
Cukr vsypeme do malého kastrůlku a velmi pozvolna necháme rozpustit na karamel. Nesmí příliš ztmavnout, aby nebyl hořký. Jde to dost rychle. Šlehačku ohřejeme, aby byla teplá a metličkou jí vmícháme do karamelu. Vytvoří se dost páry, tak pozor na prsty. Karamel díky teplé šlehačce zůstane tekutý. Lžící jej pokapeme na dezert a ozdobíme mandlemi, které nakrájíme na kousky a opražíme na suché pánvi.