Ingredience
- 100 g 80% hořká čokoláda
- 100 g máslo
- 50 g třtinový cukr
- 50 g mandle
- 2 vejce
- 2 žloutek
- 1 lžička chilli paprička Ancho
- špetka sůl
Ostružinová poleva
- 150 g + vcelku na ozdobení ostružiny
- 3 lžíce javorový sirup
- máta
Na formičky
- na vymazání máslo
- na vysypání kakaopříp. polohrubá mouka
Postup přípravy
Tento dortík by připraven pro The ChilliDoctor, s využitím mexických chilli papriček Ancho.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív ve vodní lázni rozehřejeme máslo a nalámeme do něj čokoládu. Přidáme chilli koření a špetku soli a necháme rozpustit. Metličkou prošleháme, aby se směs dokonale propojila. Necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Mandle rozsekáme nebo rozmixujeme na prášek. Vejce se žloutky a cukrem vyšleháme do světlě žluté emulze, až pěny. Formičky na muffiny vymažeme silně změlým máslem a vysypeme prosátým kakaem. Troubu vyhřejeme na 220 st. C. |
3 Hotovo | Vlažnou čokoládovou část malým pramínkem přiléváme k vaječné pěně a lehce mícháme (můžeme stále v kuchyňském robotu, ale na nejnižší otáčky. Pak už jen zlehka stěrkou vmícháme mandlový prášek. Těsto rozdělíme do připravených formiček. Mělo by dosahovat do 3/4 výšky. |
4 Hotovo | Formičky vyskládáme na pečící plech a vložíme do trouby. Pečeme 7 minut a vytáhneme ven. Necháme 2 minuty odstát, pak opatrně obkroužíme ostrým nožem a vyklopíme na talířky. Talířek položíme navrch formičky a společně otočíme. Používáme chňapky, protože formičky jsou velmi horké. |
5 Hotovo | Ostružiny propláchneme a necháme okapat. Rozmixujeme s javorovým sirupem a scedíme přes cedník. Použijeme k ozdobení a dochucení dortíků na talířkách. |