Ingredience
- 45 ks bezinková květenství
- 30 g kyselina citrónová
- 2 kg cukr krupice
- 2 l voda
- 2 citrón
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vodu svaříme s cukrem do rozpuštění. Přidáme kyselinu citrónovou, zamícháme a stáhneme z plotny. Oloupeme citróny, nakrájíme na plátky a vložíme do sirupu (pokud máme bio citróny, jen omyjeme a nakrájíme i s kůrou). Necháme zchladnout. Květenství zkontrolujeme, jestli jsou bez živočichů, odstříhneme dlouhé stonky s listy a ponoříme do cukrového rozvaru. Zakryjeme a necháme stát aspoň 24 hodin. Já osobně nechala 40 hodin. |
2 Hotovo | Pak ve vroucí vodě vysterilujeme skleněné láhve i s víčky. Vezmeme si velký džbán a vypláchneme vroucí vodou. Na něj položíme trychtýř s cedníkem vyloženým plátýnkem. Naběračkou nabíráme sirup a do džbánu přecedíme. Následně přelijeme do připravených skleniček. |
3 Hotovo | Pro jistotu jsem do každé sklenice kápla lžičku hruškovice a zavíčkovala. |