Ingredience
- 130 g polohrubá mouka
- 100 g moučkový cukr
- 100 ml rum
- 70 g máslo
- 50 g rozinky
- 50 g kandované ovoce
- 50 g vlašské ořechy
- 30 g brusinky
- 20 g pistácie
- 5 bílek
- 4 g prášek do pečiva
- vanilkový extrakt
- špetka sůl
Na ozdobení
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžíce kokosový olej
- 20 g pistácie
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozinky nasypeme do hrnku a zalijeme rumem. Necháme aspoň hodinu máčet. Posekáme veškeré oříšky. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme silnější vrstvou másla a vysypeme hrubou moukou. |
2 Hotovo | Bílky dáme do vyšší nádoby, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny. Přikápneme vanilkový extrakt a postupně přisypáváme cukr. Vyšleháme do polotuhého sněhu. Musí být pevný, ale hladký a krémový. Nesmíme přešlehat, aby nezačal dělat hrudky a nebyl suchý. Pak stěrkou postupně na střídačku zlehka vmícháme máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. |
3 Hotovo | Z rozinek slijeme rum a přidáme je do těsta. Stejně tak brusinky a posekané oříšky. Promísené těsto přemístíme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme zvolna cca 35-40 minut. Po uplynutí pečící doby vyzkoušíme doprostřed chlebíčku zapíchnout špejli. Pokud bude po vytáhnutí suchá, je hotovo. Chlebíček po cca 5 minutách opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Připravíme si vodní lázeň. Jeden kastrůlek s vodou, na něj položíme další kastrůlek tak, aby se dno nedotýkalo vody. Do horní nádoby rozlámeme čokoládu a přidáme kokosový olej. Při mírné teplotě zahříváme a čokoládu s tukem necháme rozpustit. |
5 Hotovo | Vezmeme vhodný tácek a položíme na něj pečící papír, který podélně v půlce rozstříhneme. Položíme jej tak, aby se trochu překrýval a na něj položíme chlebíček. Papír nám ochrání tácek před potřísněním čokoládovou polevou. Celý chlebíček polijeme čokoládou a nožem rozetřeme. Navrch nasypeme posekané pistácie. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Pak odstraníme papír z pod chlebíčku. |
6 Hotovo |