Ingredience
- 100 g celozrnná pšeničná mouka hladká
- 100 g rozinky
- 100 ml rum
- 100 g vlašské ořechy
- 60 g moučkový cukr
- 50 g kandovaná pomerančová kůra
- 30 g máslo
- 5 bílek
- 1 jablko
- 1 lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
A ještě
- na vymazání formy máslo a hrubá mouka
- 80 g moučkový cukr
- 3 lžíce citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozinky si namočíme do rumu min. 3 hodiny předem. Pak je přecedíme (rum použijeme na grog :D). Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Jablko oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky, ořechy nasekáme na kousky. Nebo obojí nahrubo posekáme v elektrickém sekáčku. |
2 Hotovo | Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Na 4x do něj všleháme cukr. Potom už šlehač odložíme a stěrkou, velmi zlehka vmícháme jablka, ořechy a kandovanou kůru. Po kapkách tuk a po troškách mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ten sice není nezbytně nutný, ale máme větší šanci, že těsto nespadne. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě při 160 st. C cca 35 minut dorůžova. Upečený necháme chviličku vydýchat a vyklopíme na mřížku. |
3 Hotovo | Připravíme si polevu. Cukr prosijeme přes sítko a smícháme jej s citrónovu šťávou na hladkou kašičku. Vystydlý chlebíček přendáme na tácek a polijeme připravenou polevou. |