Ingredience
- 140 g bílek
- 120 g vlašské ořechy
- 110 g cukr krupice
- 100 g hladká mouka
- 60 g máslo
- 50 ml mléko
- 50 g brusinky
- 50 g kandovaná pomerančová kůra
- 6 g prášek do pečiva
- 1 lžíce rum
- pár strouhů citrónová kůra
- vanilka
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Zároveň vyndáme z lednice mléko a necháme odstát na pokojovou teplotu. Přidáme k němu trošku rumu. Odvážíme mouku a smícháme s pečícím práškem. Vyloupeme ořechy a posekáme nahrubo. |
2 Hotovo | Bílky vyšleháme se špetkou soli do řídké pěny, ideálně v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. Zapneme nejvyšší otáčky a pomalu přisypáváme cukr s vanilkou. Sníh musí být ve finále pevný, lesklý, ale ne přešlehaný. Sejmeme z robota a ruční balónovou metlou opatrně vmícháme zchadlé máslo a mléko. |
3 Hotovo | Poté již jen stěrkou zlehka vmícháme mouku, ořechy, sušené plody a citrónovou kůru. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ustříhneme si pruh pečícího papíru, který se vejde akorát na dno a jeho okraje budou čouhat nad těsto na užších stranách. Ulehčí nám to vyproštění chlebíčku z formy. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby rozehřáté na 160 st. C/horkovzduch a pečeme 40 minut. Zkusíme špejlový test - zapíchneme suchou špejli doprostřed chlebíčku, a pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. V opačném případě pár minutek přidáme. |