Ingredience
- 100 g vlašské ořechy
- cca 100 ml rum
- 90 g jemné ovesné vločky
- 70 g moučkový cukr
- 50 g kandovaná pomerančová kůra
- 50 g rozinky
- 50 g brusinky
- 50 g sušené meruňky nesířené
- 50 g sušené švestky
- 40 g máslo
- 30 g slunečnicová semínka
- 6 bílek
- 0,5 sáčku prášek do pečiva
- 0,5 lžičky guarová guma
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 100 g hořká čokoláda
- vlašské ořechy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si do malé sklenky nasypeme rozinky a brusinky a zalijeme rumem. Necháme nasáknout aspoň 2 hodiny. Vločky rozsekáme v elektrickém sekáčku nebo ponorným mixérem na hrubost mouky. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Ořechy nahrubo posekáme ostrým nožem. Švestky a meruňky nakrájíme na kousky a obalíme v troše vloček. Stejně tak obalíme pomerančovou kůru a slité rozinky s brusinkami. |
2 Hotovo | Bílky nalijeme do misky, lehounce osolíme a minutu mixujeme, aby napěnily. Pak přisypeme cukr a vanilku a mixujeme asi 4 minuty, až je sníh tuhý. Mouku smícháme s práškem do pečiva a guarovou gumou. Zlehka a postupně stěrkou vmícháme do bílků. |
3 Hotovo | Pak postupně stejně zlehka vmícháme ořechy, slunečnici a sušené plody. Úplně nakonec jen pozvolným převalováním hmoty vmísíme máslo. |
4 Hotovo | Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou anebo jí vyložíme pečícím papírem. Těsto do formy opatrně přendáme a povrch uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C a pečeme cca 35 minut. Povrch bude zlatý. Suchou špejli zapíchneme doprostřed chlebíčku. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. Pokud by na ní ulpělo nějaké těsto, přidáme pár minutek pečení. Hotový chlebíček necháme chvilku zchladnout a poté vyjmeme z formy. |
5 Hotovo | Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a zchladlý chlebíček čokoškou polijeme. Nožem rozetřeme po všech viditelných stranách a navrch nasypeme posekané ořechy. Necháme v chladu vystydnout. |