Ingredience
Těsto
- 190 g hladká mouka
- 90 g másloztuhlé
- 30 g moučkový cukr
- 2 lžíce mléko
- 1 ks žloutek
- 1 lžička prášek do pečiva
- vanilkaprášek, dřeň, aroma...
- špetka sůl
Náplň
- 3 dl borůvky
Drobenka
- 40 g polohrubá mouka
- 40 g třtinový cukr
- 20 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem, cukrem, mlékem, práškem do pečiva, solí a žloutkem. Rychlostí blesku připravíme těsto, moc se s ním nemazlíme, aby se máslo zbytečně nerozteklo. Vlastníme-li kuchyňský robot, máme vyhráno. |
2 Hotovo | Na kus pečícího papíru obkreslíme obrys koláčové formy a pomocí válečku do tvaru vyválíme těsto. Nebo prostě vymažeme formu máslem a vysypeme moukou a těsto do ní natlačíme. Asi o centimetr a půl zvedneme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a posypeme borůvkami. |
3 Hotovo | V malé mističce užmouláme drobenku z tuhého másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Sypkou drobenkou posypeme povrch koláče. |
4 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut. |