Ingredience
Gnocchi
- 500 g brambory
- 110 g hladká mouka
- 1 vejce
- větší špetka sůl
Omáčka
- 500 g losos
- 250 ml lososová smetanapříp. obyč smetana a koření na ryby
- 150 ml zeleninový vývarpříp. 1/2 gelového bujonu
- 20 g sýr parmazánového typu
- 4 jarní cibulka
- 3 lžíce bílé víno
- 2 stroužky česnek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- citrónová šťáva
- olivový olej
Na dozdobení
- parmazánové hoblinky
- čerstvá bazalka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Cca 15 minut - brambor by zapíchnuté špejli měl klást ještě mírný odpor. Pak ještě horké oloupeme a prolisujeme přes bramborový lis. Anebo umeleme na masovém strojku či nastrouháme na jemném struhadle. |
2 Hotovo | Do kastrolu dáme vařit osolenou vodu. |
3 Hotovo | Na vál si nasypeme část odvážené mouky, na ní vyklopíme brambory a doprostřed klepneme vajíčko. Zbytek mouky nasypeme navrch a lehce osolíme. Velmi rychle a jemně zpracujeme těsto. Uválíme váleček, rozdělíme na 4 části. Každou pak na ploše jemně pomoučené hrubou moukou rozválíme na "žížalu" o průměru cca 1,5 cm a nakrájíme na špalíčky. Velmi rychle ukoulíme kuličky a vidličkou lehounkým tahem směrem k sobě na kuličkách utváříme "záseky", na kterých lépe drží omáčka. |
4 Hotovo | Ve vroucí vodě po částech gnocchi uvaříme. Hotové jsou, když vyplavou na povrch. Poté je okamžitě vylovíme děrovanou naběračkou na tácek. Pokud už v té době máme hotovou omáčku, můžeme je rovnou přendavat do ní. |
5 Hotovo | Mezitím si připravíme omáčku. Z lososa odkrojíme kůži a maso nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Bílou a zelenou část zvlášť. Česnek rozdrtíme plochou nože a posekáme. Do nepřilnavé pánve kápneme olivový olej a rozpálíme. Pak přidáme kousky ryby, když se odspodu zatáhne, promícháme a vhodíme bílou část cibulky s česnekem. Minutku restujeme a zakápneme vínem. Když vysyčí, přilijeme horký vývar a dusíme další minutku. Přilijeme lososové smetany a dodáme zbytek cibulky. Další minutku dusíme a přihodíme jemně nastrouhaný sýr. Stáhneme z plotny. |
6 Hotovo | Gnocchi promícháme s omáčkou, rozdělíme na talíře, posypeme hoblinkami parmazánu a posekanou bazalkou. |