Ingredience
Gnocchi
- 450 g uvařené bramboryvarný typ B nebo C
- 120 g + na podsypání celozrnná pšeničná mouka hladká
- 1 žloutek
- 1 lžíce do vody sůl
- 1 lžíce do vody olivový olej
Špenát
- 450 g mražený špenát se smetanoušpalíčky
- 4 stroužky česnek
- 1 cibule
- olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Maso verze
- 400 g losos
- citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Vege verze
- vejce
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme moukou a solí a přidáme žloutek. Vypracujeme tvárné těsto. Může nám s tím pomoct kuchyňský robot. |
2 Hotovo | Těsto rozdělíme na 4 kusy. Pomoučíme si stůl kuchyňské linky a z každého kusu vyválíme váleček o průměru asi 2 cm. Jídelním nožem nakrájíme na 2 cm špalíky. Z nich rychle ukoulíme kuličky a vidličkou je všechny lehce zmáčkneme, abychom na každém kousku udělali vroubky. |
3 Hotovo | Zchladlé brambory oloupeme a ještě než je rozstrouháme, zpěníme na oleji pokrájenou cibuli s prolisovaným česnekem a nasypeme na ně špalíčky povoleného špenátu. Osolíme, opepříme a zahříváme dokud se zcela nerozpustí. V té době připravíme gnocchi. |
4 Hotovo | A také si dáme vařit vejce, od doby varu 8 minut. Pak zchladíme studenou vodou a oloupeme. A na střední teplotu rozpálíme pánev s trochou oleje a vložíme na něj lososa kůží dolů. Vršek pokapeme citrónem, osolíme a opepříme. Smažíme 4 minuty a pak obrátíme. Smažíme další cca 2-3 minuty. Pak stáhneme kůži kdo jí má rád, nakrájí na krutony. My ostatní nakrájíme jen čisté maso na kousky :) |
5 Hotovo | Hotové gnocchi smícháme s připraveným špenátem a dle přání podáváme buď s kousky lososa nebo uvařeným vejcem. |