Bramborové krokety

0 0
Bramborové krokety

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Krokety
1 kg vařené brambory varný typ C, příp. B
120 g hrubá mouka
80 g dětská krupička
40 g máslo
10 g bramborový škrob
3 ks žloutek
svazeček pažitka
sůl
Na obalování
hrubá mouka nebo bílek a strouhanka
Na smažení
řepkový olej

I když brambory plnily břicha jihoameričanů už asi před 2000 lety, do Českých zemí to vzaly pěknou oklikou. Nejstarší zmínka se datuje k počátku 17. století. A protože k nám dorazily přes Braniborsko, nesou po něm i své jméno.

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Recepty pro děti
  • Vegetariánské

Ingredience

  • Krokety

  • Na obalování

  • Na smažení

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je zcela zchladnout a oloupeme. Oloupané prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.

2
Hotovo

V míse smícháme s moukou, krupičkou, rozpuštěným máslem, žloutky, škrobem a najemno nasekanou pažitkou. Je lepší těsto rovnou i osolit, ale pak se s ním musí pracovat hodně rychle, protože řídne. Tyhle krokety dělal junior, tak solil až obalovací směs. Zkoušel dvě, hrubou mouku se solí a pak rozšlehané zbylé bílky se solí a strouhanku.

3
Hotovo

Zpracujeme soudržné těsto a tvoříme kulaté krokety. Rychle je obalujeme ve zvolené směsi a smažíme ve vyšší vrstvě oleje, aby se utvořila světlá kůrka. Pokud děláme krokety do zásoby, v této fázi je vytáhneme z oleje a necháme okapat na ubrouscích. Vychladíme a uložíme do mrazáku. Až to bude potřeba, zmražené krokety nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě dozlatova při 190 st. C. Pokud máme krokety k okamžité spotřebě, usmažíme je rovnou dozlatova.

4
Hotovo

Tip:

Zkoušeli jsme obě varianty: obalit krokety v hrubé mouce i v bílcích a ve strouhance. Ty v té strouhance byly trošku víc křupavější, ale jinak to na chuť nemělo vůbec žádný vliv.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Vepřové plátky v pikantní omáčce
další
Semínko-ořechový chléb
předchozí
Vepřové plátky v pikantní omáčce
další
Semínko-ořechový chléb

Přidejte svůj komentář