Ingredience
Placky
- 700 g vařené brambory
- 120 g polohrubá mouka
- 1 ks vejce
- 1 lžička sůl
- olej
Špenát
- 400 g mražený špenát
- 2 stroužky česnek
- 1 ks vejce
- 1 ks cibule
- 1/2 dl šlehačka
- sůl
- mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem anebo je necháme zcela vychladnout. Potom oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle (nebo prolisujeme) a smícháme s vejcem, solí a moukou. Zpracujeme jemné těsto. Musíme pracovat svižně, protože brambory ve spojení se solí velmi rychle řídnou. Uválíme tlustý váleček, který rozkrájíme na plátky. |
2 Hotovo | Dřív babičky pekly placky přímo na kamnech, což se asi málokomu znás poštěstí. Použijeme teda plochou pánev a kápneme na ní trošku oleje (já peču placky na palačinkovači). Na kuchyňskou desku nasypeme trochu mouky a válečkem opatrně a zlehka válíme z nakrájených plátků placky. Neděláme si je dopředu, ale vždy aktuálně tolik, kolik se vejde na pánev. Podebíráme je širokým nožem a pokládáme přímo na pánvičku. Pečeme z obou stran dozlatova. |
3 Hotovo | V mezičase si připravíme špenát. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přidáme pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přisypeme špenát (lepší je mražený v porcích), osolíme, opepříme a necháme rozpustit. Pak přidáme vejce a zahříváme, až se vejce srazí. Dochutíme lisovaným česnekem a šlehačkou a ještě krátce prohřejeme. |