Ingredience
- 500 g vařené brambory
- cca 250 g hrubá mouka
- 1 ks vejce
- 1 lžíce olej
- 1 lžička bramborový škrob
- 1 lžička ocet
- sůl
- na potření pánve olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme úplně zchladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme. Přidáme mouku, škrob, sůl, olej, kapičku octa a vejce. Velmi rychle zpracujeme, protože bramborové těsto po přidání soli rychle řídne. Utvoříme váleček o průměru asi 6 cm a nakrájíme na cca 2 cm tlusté plátky. |
2 Hotovo | Na vále posypaném moukou buď dlaněmi nebo válečkem tvoříme placky. Rozehřejeme pánev (ideálně palačinkovou nebo palačinkový maker), nalijeme na ní trochu oleje a placky opékáme z obou stran dozlatova. Dle potřeby olej po troškách přiléváme. |