Ingredience
- 6 dlouhých plátků anglická slanina
- 6 ks brambory
- 2 lžíce máslo
- sůl
Salát
- 4 listy ledový salát
- 3 ks sušená rajčata
- 1 ks lahůdková cibulka
- řeřicha
Zálivka
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžíce olivový olej
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 lžička agáve sirup
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vybereme si brambory hezkého oblého tvaru. Omyjeme je pomocí kartáčku pod tekoucí vodou. Ostrým nožem je na jedné straně seřízneme, aby nám následné růžičky hezky stály. Na "mandolíně" je nastrouháme na tenké plátky. Vložíme je do vroucí, vydatně osolené vody a 2-3 minutky povaříme. Pak vodu slijeme a plátky osušíme. |
2 Hotovo | Na prkýnko rozložíme plátek slaniny a skládáme na něj postupně plátky brambor oříznutou částí směrem doprostřed slaniny tak, aby se plátky navzájem trochu překrývaly. Když jsme vyplnili celou délku slaniny, slaninu přehneme, aby volný konec skryl spodní část bramborového "hada" a od bližšího konce začneme rolovat. Bramborové lupínky vytvoří krásnou kytičku. Pomocí dvou párátek dole slaninu s brambory upevníme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokračujeme s výrobou dalších růžiček. Hotové růžičky potřeme rozpuštěným máslem. Pokud vlastníte muffinový plech, můžete růžičky vkládat bez upevňování párátky přímo do vymaštěných důlků na muffiny. |
3 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 45-50 minut. Podáváme na zeleninovém salátu. |
4 Hotovo | Salát si připravíme v době, kdy se pečou brambory. Listy natrháme na menší kousky, rajčátka a cibulku nakrájíme. Všechny ingredience na zálivku dáme do skleničky a vyšleháme vidličkou. Smícháme se salátem a posypeme řeřichou. Bramborové růžičky položíme navrch. |
5 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |