Ingredience
Šišky
- 600 g brambory
- 250 g hrubá mouka
- 1 vejce
- sůl
Oříškové máslo
- 100 g máslo
Na zdobení
- mák mletý
- moučkový cukr
- švestková povidla
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Až do nich bez problémů zapíchneme špejli, jsou hotové (pozor na převaření). Necháme půl hodiny zchladnout, pak oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Zasypeme hrubou moukou, trošku osolíme a přidáme vejce. Zpracujeme v příjemné těsto. |
2 Hotovo | |
3 Hotovo | Stůl pomoučíme hrubou moukou. Z těsta odkrajujeme kusy, která vyválíme na žížaly o průměru asi 1,5 cm. Nakrájíme je na špalíky cca 8 cm dlouhé. Když máme zpracovanou půlku těsta, házíme je do vroucí vody. Pochvilce zamícháme a vaříme cca 7 minut. Mezitím pokračujeme v přípravě dalších špalíků. Hotové šišky vyndaváme děrovanou naběračkou do nahřáté mísy. |
4 Hotovo | Máslo vhodíme do rozehřátého rendlíku a rozpustíme při střední teplotě. Pak už za stálého míchání zahříváme, až vznikne hnědé, po oříšcích voňavé máslo. Když toho docílíme, ihned jej přes kovový cedník přelijeme do mističky, aby se v rendlíku dál nezahřívalo. |
5 Hotovo | Šišky na talířích sypeme moučkovým cukrem a mletým mákem, polijeme oříškovým máslem a ozdobíme povidly. |