Ingredience
- 5 velké brambory
- 50+20 g máslo
- 4 česnek
- 3+2 lžíce olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme, a pokud mají hezkou slupku, nemusíme loupat. Jinak oloupeme a nakrájíme na mandolíně na stejné plátky silné cca 2-3 mm. Namočíme je do studené vody a pak každý plátek osušíme plátýnkem. |
2 Hotovo | 50 g másla rozehřejeme v kastrůlku se 3 lžícemi olivového oleje a prolisovaným česnekem. Necháme aspoň minutu jemně bublat. Připravíme si pánev, kterou můžeme následně dát do trouby (příp. dortovou formu). Dno a strany vymažeme pomocí mašlovačky připravenou směsí. |
3 Hotovo | Osušené brambory začneme skládat do pánve od vnějšího okraje v soustředných kruzích. První vrstvu jemně osolíme, opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme další vrstvu a vše opakujeme. A to až do té doby, než spotřebujeme brambory. Povrch poklademe ještě hoblinkami másla a okraje pokapeme olivovým olejem. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 10 minut přikryté bublat. |
4 Hotovo | Pak odstraníme pokličku a pánví zakroužíme, abychom zjistili, že se brambory začínají spojovat. Na brambory pak položíme plát silnějšího alobalu a zatížíme menším talířem nebo dnem jiného kastrůlku a přitlačíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. C a pečeme 20 minut. Následně stáhneme alobal a brambory ještě cca 20 - 25 min pečeme dozlatova. |
5 Hotovo | Když jsou zlaté, vytáhneme z trouby, necháme 5 minut odstát a pak na pánev položíme talíř dnem vzhůru a opatrně vyklopíme. |