Ingredience
- 6 větší brambory
- 350 g kuřecí vývarnebo 1 bio bujón svařený ve vodě
- 200 g kysané zelí
- 80 g alpský špeknebo libová slanina
- 30 g máslo
- 1 cibule
- 2 stroužky česnek
- olej
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- petrželka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme, rozdrtíme plochou nože a posekáme. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Zelí propláchneme studenou vodou a pokrájíme na malé kousky. Libový alpský špek nebo slaninu nakrájíme na malé kousky. Připravíme vývar nebo svaříme bio bujón se 3 a půl deci vody. |
2 Hotovo | V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Přidáme špek a ještě chvíli restujeme. Přisypeme brambory a opékáme. Zalijeme troškou vývaru, aby byly brambory sotva potopené, okořeníme kmínem a pepřem, přiklopíme pokličkou a dusíme. Když se voda vypaří, přidáme zase trochu vývaru. Takhle pokračujeme, až budou brambory měkké. |
3 Hotovo | Zelí zalijeme trochou vody a podusíme doměkka. Hotové smícháme s uvařenými bramborami a přihodíme máslo, které necháme v bramborách rozpustit. Ozdobíme pokrájenou petrželkou. |