Ingredience
- 3 vepřové kotlety bez kosti
- 400 ml osolený vývar
- 50 g rajčatový protlak
- 50 ml šlehačka
- 50 g mražený hrášek
- 30 g máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 cibule
- 1 mrkev
- velikosti mrkve celer
- cca 3 sterilovaná okurkadle velikosti
- sůl
- pepř
- olej
Příloha
- 200 g tarhoňa
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kotlety naklepeme, po okrajích překrájíme tukové krytí, aby se kotletky teplem nekroutily. Osolíme, opepříme. Cibuli posekáme nadrobno a dáme do kastrolu na trochu oleje zezlátnout. Restujeme při střední teplotě a občas promícháme, aby se cibule nepřipálila. Pak jí odsuneme ke straně a maso opečeme z obou stran. |
2 Hotovo | Poté zase maso vyskládáme stranou do komínku a k cibuli přidáme protlak. Zarestujeme, zalijeme horkým vývarem a maso rozložíme po dně. Při mírné teplotě dusíme cca hodinu. V mezičase si připravíme zlatavou voňavou jíšku a necháme zchladnout. Poté, co maso začne měknout jí vmícháme svižně do omáčky a čtvrt hodinky povaříme. Maso vyndáme na nahřátý talíř a omáčku přecedíme. Maso vrátíme zpět. |
3 Hotovo | Oškrábeme mrkev a oloupeme celer. Pokrájíme na kousky a přidáme k masu. Po 10ti minutách přisypeme hrášek a pokrájené okurky. Dusíme dalších cca 5 minut a nakonec zjemníme smetanou. Už jen prohřejeme. Pokud by okurčičky omáčku dostatečně neochutily, zakápneme ještě citrónovou šťávou. |
4 Hotovo | Tarhoňu vsypeme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na sáčku. |