Ingredience
- 1 růžice brokolice
- 200 ml šlehačka 33%
- 100 g šunka
- 100 g modrý plísňový sýr
- 40 g čedar
- 4 brambory
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- čerstvě mletý pepř
- olej
- máslo
Salát
- 1 zelená paprika tenkostěnná
- 1 červená paprika tenkostěnná
- 2 lžíce olivový olej
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička arašídové máslo
- 1 lžička čekankový sirup
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky cca do 1 cm. Dáme vařit na páru. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky (košťál si schováme na jiný recept). Přidáme po cca 7-8ti minutách k bramborám a společně ještě asi 5 minut propaříme. |
2 Hotovo | Zapékací misku vymažeme máslem. Cibulku a česnek nakrájíme na kousky a na troše oleje necháme zesklovatět. Přidáme šunku a plísňový sýr nakrájené na kostičky a chviličku zahříváme. Přilijeme šlehačku a necháme rozpustit. Sáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Do zapékací misky přendáme brambory s brokolicí a polijeme sýrovou omáčkou. Navrch nastrouháme kousek čedaru a misku vložíme do grilu zapnutého na 200 st. C. Pečeme dorůžova, cca 20 minut. |
4 Hotovo | Zatímco se brokolice griluje, připravíme salát. Papriky omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka (ideálně na mandolíně). Krájíme celé, i se semínky. Když se k semínkům přiblížíme, zbytek papriky obkrojíme od stopky a dokrájíme nožem. Citrónovou šťávu smícháme s oleje, arašídovým máslem, čekankovým sirupem a špetkou soli. Vidličkou vyšleháme a přelijeme přes papriky. |