Postup přípravy
Růžice brokolice a balíček anglické slaniny v lednici byly příslibem dobrých zeleninových řízečků 🙂
Karbanátky:
- růžice brokolice
- 60 g plátkové anglické slaniny
- 2 vejce
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 vrchovaté lžíce strouhanky
- sůl, pepř, majoránka
- 1 velký stroužek česneku
- olej
Bramborová kaše:
- 6 brambor
- sůl, kmín
- 40 g másla
- 1,5 dl plnotučného mléka
Salát:
- 6 rajčat
- 1 lahůdková cibulka
- šťáva z půlky citronu
- sůl, cukr
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce dýňového oleje
Z brokolice odřízneme vrchní růžici, omyjeme, osolíme a uvaříme v páře doměkka. V míse rozšleháme vidličkou vejce s moukou a strouhankou, přidáme rozkrájené plátky slaniny, sůl, pepř, majoránku a lisovaný česnek. Zchladlou brokolici nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné směsi. Rukama tvoříme malé řízečky, obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na oleji.
Mezitím oloupeme a uvaříme brambory se solí a trochou kmínu (ten vaříme v sítku na čaj). Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko a rozšťoucháme je na kaši.
Rajčata omyjeme, rozkrájíme na malé díky a zalijeme zálivkou ušlehanou z citronové šťávy, oleje, cukru a soli.