Ingredience
- růžice brokolice
- 70 g sýr parmazánového typu
- 70 g ricottapříp. zakysaná smetana
- 50 g pancetta
- 30 g hrubá mouka
- 6 sušená rajčata
- 4 vejce
- 2 česnek
- 1 cibule
- 4 g prášek do pečiva
- dle chuti chilli vločky
- sůl
- olej
- na ozdobení čerstvá bazalka
- na ozdobení bazalkový olejpříp. olivovým olejem
Na formu
- máslo
- strouhanka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brokolici omyjeme a osušíme. Odřízneme košťál (nevyhazujeme, můžeme jej použít do vývaru). Růžici rozloupeme na malé růžičky. Stonky odkrájíme a rozřežeme na plátky. Pár malých růžiček si uschováme a zbytek rozsekáme v sekáčku. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Pancettu, cibuli, česnek a rajčata nakrájíme na kousky. |
2 Hotovo | Do vyšší pánve nalijeme olej a orestujeme na něm dosklovata cibuli s česnekem. Přidáme pancettu a ještě chvíli opékáme. Přidáme pokrájená rajčata. Pak přisypeme nakrájené stonky brokolice a po 2 minutách celé růžičky. Minutu orestujeme a přisypeme brokolici rozsekanou. Promícháme a stáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Vejce rozklepneme tak, že oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s ricottou, polovinou nastrouhaného sýru, chilli vločkami a trochou soli. Do připravené brokolice nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promísíme. Přidáme žloutkovou směs a promícháme. Z bílků a špetičky soli ušleháme polotuhý sníh, který nakonec lehce zapracujeme do připravené směsi. |
4 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Směs do ní vylijeme a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut. Podáváme se salátem, posypané bazalkou a pokapané bazalkovým olejem. |