Ingredience
Halušky
- 800 g brambory
- 200 g hrubá mouka
- 100 g polohrubá mouka
- 1 lžíce sádlo
- sůl
Bryndza
- 250 g bryndza
- 2 lžíce šlehačka
Na zdobení
- 200 g iberijský špek
- pažitka
Postup přípravy
Recept na tyto fantastické halušky jsme našli na slovenském webu Dobre jedlo. Je to vítězný recept z MS v Turecké od Lukáše, Miňa a Zuzky.
Halušky se ideálně dělají na speciálním haluškovém sítě anebo velmi rychle odkrajujeme do vroucí vody kousíčky těsta. Vaříme postupně, abychom neměli některé halušky rozvařené.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špek nakrájíme na malé kousíčky. Větší pánev zahřejeme na stupeň mírně vyšší než je ten poloviční. Do rozehřáté pánve přendáme špek a pomalu zahříváme a škvaříme dozlatova. Můžeme přidat lžíci sádla, pokud chceme mít halušky mastnější. |
2 Hotovo | Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přendáme na cedník a trochu vymačkáme přebytečnou tekutinu (nevyléváme, necháme na případné doředění, záleží na bramborách a savosti mouky). Vyklopíme do mísy, přisypeme mouku a osolíme. Zpracujeme těsto, které nebude ani husté ani řídké. |
3 Hotovo | Ve větším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu se sádlem a halušky do vody pasírujeme stěrkou přes haluškové síto. Anebo z prkénka svižně odkrajujeme kousíčky těsta a házíme do vroucí vody. Těsto v obou případech vaříme po částech, abychom neměli první halušky rozvařené a poslední nedovařené. |
4 Hotovo | Hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Hned je vylovíme cedníkem a házíme do misky s bryndzou rozmačkanou se smetanou. Promícháme. Na talířích ozdobíme vykkkřupanou slaninkou a pažitkou. |
5 Hotovo | Ihned rozdělíme na talíře a na povrch rozdělíme škvarečky s trochou sádla. Kdo chce a nezapomene tak jako my, posype pažitkou. |