0 0
Bryndzové halušky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Halušky
800 g brambory
200 g hrubá mouka
100 g polohrubá mouka
1 lžíce sádlo
sůl
Bryndza
250 g bryndza
2 lžíce šlehačka
Na zdobení
200 g iberijský špek
pažitka

Bryndzové halušky

Trendy:
  • Levné a chutné recepty

Verze pro vegetariány:
špek nahradíme opečeným uzeným tempehem nebo opečenými kostičkami celeru zakápnutými sojovkou.

  • 55 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Halušky

  • Bryndza

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Recept na tyto fantastické halušky jsme našli na slovenském webu Dobre jedlo. Je to vítězný recept z MS v Turecké od Lukáše, Miňa a Zuzky.

Halušky se ideálně dělají na speciálním haluškovém sítě anebo velmi rychle odkrajujeme do vroucí vody kousíčky těsta. Vaříme postupně, abychom neměli některé halušky rozvařené.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špek nakrájíme na malé kousíčky. Větší pánev zahřejeme na stupeň mírně vyšší než je ten poloviční. Do rozehřáté pánve přendáme špek a pomalu zahříváme a škvaříme dozlatova. Můžeme přidat lžíci sádla, pokud chceme mít halušky mastnější.

2
Hotovo

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přendáme na cedník a trochu vymačkáme přebytečnou tekutinu (nevyléváme, necháme na případné doředění, záleží na bramborách a savosti mouky). Vyklopíme do mísy, přisypeme mouku a osolíme. Zpracujeme těsto, které nebude ani husté ani řídké.

3
Hotovo

Ve větším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu se sádlem a halušky do vody pasírujeme stěrkou přes haluškové síto. Anebo z prkénka svižně odkrajujeme kousíčky těsta a házíme do vroucí vody. Těsto v obou případech vaříme po částech, abychom neměli první halušky rozvařené a poslední nedovařené.

4
Hotovo

Hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Hned je vylovíme cedníkem a házíme do misky s bryndzou rozmačkanou se smetanou. Promícháme. Na talířích ozdobíme vykkkřupanou slaninkou a pažitkou.

5
Hotovo

Ihned rozdělíme na talíře a na povrch rozdělíme škvarečky s trochou sádla. Kdo chce a nezapomene tak jako my, posype pažitkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vdolky
předchozí
Vdolky

Přidejte svůj komentář