Ingredience
- 250 g hladká mouka
- cca 120 ml mléko
- 30 g máslo
- 30 g cukr
- 0,3 droždí
- 1 ks vejce
- větší špetka sůl
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
A ještě
- 2 lžíce olej
- plátek máslo
Krém "šodó"
- 700 ml plnotučné mléko
- 3 lžíce cukr
- 1 ks s pravou vanilkou vanilkový pudink
- 2 lžíce rumne pro děti :)
- vanilka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a počkáme pár minut než droždí vzkypí. Zatím odvážíme mouku, smícháme se zbytkem cukru a větší špetkou soli. Přilijeme aktivované droždí, přidáme vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo a zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Z těsta vyválíme váleček a rozkrájíme na malé kousky. Do pekáčku nalijeme olej a rozpuštěné máslo a skládáme kousky těsta uválené do kuliček jednu vedle druhé. Každou smočíme v oleji ze všech stran. Pečeme v troubě předehřáté na 170 st. C po dobu cca 18 minut, dokud nezrůžoví. Mezitím si můžeme pro vylepšení ohřát trošičku mléka s cukrem a horké buchtičky touto směsí potřít mašlovačkou. |
3 Hotovo | Do kastrolku dáme 500 ml mléka a zahřejeme. Zbytek mléka smícháme spolu s cukrem a pudinkovým práškem a vlijeme do horkého mléka a zahříváme, za stálého míchání, do zhoustnutí. Nakonec přimícháme trošku rumu na ovonění. |