Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 100 g máslo
- 60 g cukr
- 2 ks žloutek
- 0,5 droždí
- vanilkaprášek, dřeň, aroma...
- velká špetka sůl
Nádivka
- 250 g mák mletý
- 4 jablka
- 3 lžíce javorový siruptekutý med
- 1 lžíce citrónová šťáva
- špetka sůl
A ještě
- 0,5 dl olejdo zapékací misky
- 20 g máslodo zapékací misky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme těsto. Pomoc kuchyňského robota určitě každý rád uvítá. Pokud nevládne ve vaší domácnosti, zadělejte těsto hezky ručně. Takže jak na to? Rozehřejeme si máslo. Odměříme vlažné mléko a nadrobíme do něho droždí se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutky, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout. |
2 Hotovo | Mezitím pomeleme mák a do něj najemno nastrouháme jablíčka. Ochutíme citrónovou šťávou, špetičkou soli a javorovým sirupem. Umícháme v soudržnou pastu. |
3 Hotovo | V pekáčku rozpustíme máslo s olejem. Těsto rozdělíme na 22 dílků a na pomoučené lince tvoříme malé tenké placičky. Na každou navrstvíme vrchovatou lžíci makové náplně a pevně zabalíme. Vkládáme do pekáčku. Před vložením smočíme ze všech stran v tuku. |
4 Hotovo | Troubu předehřejeme na 180 st. C a pekáček s buchtami pečeme cca 25-30 minut dozlatova. Hotové necháme trochu zchladnout a pak vyklopíme. |