Ingredience
Bylinkové máslo
- 200 g Lurpak lighter
- svazek pažitka
- několik stonků hladkolistá petrželka
- dle chuti červená chilli paprička
- čerstvě mletý pepř
- pár strouhnutí kůra z bio citrónu
- dle chuti sůl
Bageta 2 ks
- 450 g hladká mouka
- 320 ml vlažná voda
- 1 čajová lžička droždí sušené
- 1 čajová lžička sůl
- 1/2 čajové lžičky cukr krupice
- na podsypání polohrubá mouka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdříve si připravíme bylinkové máslo, aby se dobře proleželo. V receptu jsem použila dánské máslo Lurpak lighter, což je směs másla s řepkovým olejem a solí. Jeho výhodou je, že je i po vyndání z lednice krásně roztíratelné. |
2 Hotovo | Máslo přendáme do misky a promícháme s jemně pokrájenými bylinkami a chilli papřičkou. Okořeníme pepřem, citrónovou kůrou a dle vlastní chuti trošičkou soli. Máslo je samotné mírně slané, takže se solí opatrně. Misku přikryjeme fresh fólií a odložíme do lednice do doby, než upečeme bagetky. |
3 Hotovo | V míse smícháme mouku se solí. V jiné nádobě smícháme vodu s droždím a cukrem a necháme pár minut zaktivovat. Potom promícháme obě směsi dohromady. Ideálně nám k tomu poslouží kuchyňský robot. V horším případě si vystačíme vařečkou. Zpracujeme dost řídké a lepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout. |
4 Hotovo | Potom těsto přemístíme na kuchyňskou linku vydatně posypanou moukou. Rozdělíme na 2 díly a z každého uválíme bagetu. Stočíme do vrtulky a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut odpočinout přikryté utěrkou. |
5 Hotovo | Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 25 minut. |
6 Hotovo | Připraveno pro značku Lurpak. |