Postup přípravy
Ačkoliv prapůvodní slaný koláč – quiche pochází pravděpodobně z Německa a to i odvozením ze slova „kuchen“, Francouzi recepturu vymazlili k naprosté dokonalosti. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a my si můžeme do slaného koláče nasázet na co máme zrovna chuť.
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 1 vrchovatý kelímek od jogurtu (120 g) celozrnné mouky
- 1 vrchovatý kelímek hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3 špetky soli
Náplň
- 1 cuketa
- velká mísa listů mangoldu a listů červené řepy
- 1 velká cibule
- olivový olej
- chilli koření
- hrubě mletý pepř
- sůl
- sypké polévkové bio koření
- 3 velké stroužky česneku
- 250 g zakysané smetany
- 1 dl mléka
- 5 vajec
- 50 g sýru parmazánového typu
Postup:
Do kuchyňského robota dáme mouku, vejce, jogurt, olej, prášek do pečiva a sůl a umícháme těsto. Necháme odpočinou v mikrotenovém sáčku aspoň půl hodiny v lednici. Koláčovou formu (29 cm v průměru) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (vystačilo mi ještě na malou formu 18 cm).
Listy mangoldu a červené řepy omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a cuketu na kolečka. Na oleji pěníme nakrájenou cibuli, přidáme cuketu, lisovaný česnek, koření a orestujeme. Navrstvíme na těsto a zalijeme směsí mléka, vajec a zakysané smetany. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut.