Postup přípravy
Jeden z mých „obědových“ receptů, takže jedna porce. Mužská část rodiny nevyhledává čočku, ale já jí mám moc ráda, takže si jí dělávám k obědu. Toto je odlehčený recept a navíc z červené čočky, takže je hotovo jedna dvě.
- šálek neloupané červené čočky
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, špetka cukru
- citronová šťáva
- 1 čerstvé vejce
- ocet
- kyselá okurka
Čočku přebereme, propláchneme chladnou vodou a na dvě hodiny namočíme. Potom vodu vyměníme a uvaříme doměkka, což trvá cca 20 minut.
Mezitím si v malém kastrůlku rozehřejeme máslo s trochou soli, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Když je čočka hotová (mělo by tam zůstat trošku vody), vmícháme do ní jíšku a provaříme. Dochutíme solí, pepřem, citronem a případně trošičkou cukru.
Ve větším kastrolu přivedeme k varu vodu s trochou octa a soli. Vejce vyklepneme do malého šálku, lžící uděláme uprostřed vroucí vody rychlý vír a vejce do něj pomalu vyklopíme. Vaříme dvě a půl minuty a vyndáme.