Ingredience
- 450 g mleté hovězí maso
- 250 g mleté vepřové maso
- 5 stroužků česnek
- 2 lžíce minerálkaperlivá
- 1 větší cibule
- 1 lžíce plná směs koření Čubrica
- 1 lžička sladká paprika
- 0,5 lžičky pálivá paprika
- dle chuti sůl
- olej
A ještě
- 7 brambory
- kmín
- sůl
- máslo
- cibule
- plnotučná hořčice
- ajvar
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v pánvičce na trošce oleje. Jen tak, aby cibule změkla a zesklovatěla. Maso vyklopíme do misky, zasypeme kořením, přikápneme perlivou minerálku, prolisovaný česnek a přidáme orestovanou cibuli. Dle chuti dosolíme. Pozor, směs koření čubrica obsahuje sůl. Pak rukama velmi pečlivě prohněteme, aby se veškeré ingredience propojily. Z masa utvoříme "cihličku", překryjeme fresh fólií a necháme uležet aspoň 4 hodiny v lednici. |
2 Hotovo | Odleželé maso (klidně i přes noc) vyndáme z lednice a nakrájíme na proužky, ze kterých uválíme čevapčiči (průměr válečků by měl být 2-3 cm). Necháme chvíli stát, aby maso nepřišlo na pánev příliš studené. |
3 Hotovo | Oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme na čtvrtky, nasypeme do kastrolu, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Než budou měkké, bude to trvat přibližně 25 minut. |
4 Hotovo | Na pánev, ideálně grilovací, nalijeme trochu oleje a rozpálíme na střední teplotu. Vložíme masové válečky a pečeme. Ne moc silně, protože by se nám na povrchu připálily a uvnitř by zůstaly syrové. Hezky zvolna, ze všech stran. Potlačte touhu je vysušit na troud. Čevapčiči by měly uvnitř zůstat šťavnaté, lehounce narůžovělé. Jeden kousek můžeme rozkrojit a zjistit, v jaké je kondici. Ke konci přípravy můžeme přidat teplotu, aby maso trochu zezlátlo. |
5 Hotovo | Nakrájíme si cibuli na tenké proužky. Hotové brambory slijeme, omastíme máslem a můžeme servírovat. |