Ingredience
Těsto
- 300 g hladká mouka
- 125 ml mléko
- 60 g máslo
- 35 g moučkový cukr
- 1 žloutek
- 0,25 droždí
- špetka sůl
Tvarohová náplň
- 750 g měkký tvaroh
- 100 ml šlehačka
- 30 g moučkový cukr
- 1 žloutek
- vanilka
- špetka sůl
Maková náplň
- 500 ml mléko
- 300 g mák mletý
- 100 ml rum
- 40 g moučkový cukr
- 0,5 lžičky skořice
Povidlová náplň
- 400 g švestková povidla
- 50 ml rum
Na ozdobení
- 100 ml rum
- 80 g mandle
- 80 g rozinky
- na potření bílek
Postup přípravy
Kdysi dávno jsem chodské koláče pekla s dětmi kamarádů v rámci „pekařské dílničky“ naší letní akce. Tenkrát je to moc bavilo, dneska už jsou to většinou dospělí habáni. Jeden ze zúčastněných má alergii na vejce, takže jsme dělali i formu bez vajec. Při ochutnávce (už s rodiči) nikdo nepoznal rozdíl mezi vaječnou a bezvaječnou variantou. Takže přikládám zkráceně i bezvaječnou variantu:
Bezvaječné kynuté těsto – množství na 2 velké koláče:
- 300 g hladké mouky
- 130 ml vlažného mléka
- 40 ml rostlinného oleje
- 30 g moučkového cukru
- 0,25 kostky droždí
- špetka soli
Tvarohová nádivka bez vajec:
- 750 g tvarohu
- 100 ml šlehačky
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilka
- špetka soli
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň hodinu předem vyndáme z lednice vejce, mléko, máslo a droždí. Rozinky namočíme do rumu. Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. |
2 Hotovo | Máslo rozpustíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pak do vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme tuk a žloutek a zalijeme kváskem. Propracujeme v hladké pružné těsto (ideálně v kuchyňském robotu), přikryjeme utěrkou a necháme nakynout. |
3 Hotovo | Zatímco kyne těsto, připravíme náplně. Tvaroh vyšleháme se žloutkem, šlehačkou, vanilkou, cukrem a špetičkou soli. |
4 Hotovo | Nakynuté těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném stole válečkem utvoříme tenké velké placky. Přendáme je na plechy na pečící papír. Pomocí mašlovačky okraje potřeme zbylými bílky a povrch ozdobíme nádivkami dle vlastní představy. Poklademe okapanými rozinkami a rozpůlenými mandličkami. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme po dobu cca 18 minut, až okraje zezlátnou. |