0 0
Chodské koláče

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
300 g hladká mouka
125 ml mléko
60 g máslo
35 g moučkový cukr
1 žloutek
0,25 droždí
špetka sůl
Tvarohová náplň
750 g měkký tvaroh
100 ml šlehačka
30 g moučkový cukr
1 žloutek
vanilka
špetka sůl
Maková náplň
500 ml mléko
300 g mák mletý
100 ml rum
40 g moučkový cukr
0,5 lžičky skořice
Povidlová náplň
400 g švestková povidla
50 ml rum
Na ozdobení
100 ml rum
80 g mandle
80 g rozinky
na potření bílek

Chodské koláče

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Na chodských koláčích si můžou pochutnat i lidé, kteří trpí alergií na vejce.

  • 120 min
  • Porcí: 2
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Tvarohová náplň

  • Maková náplň

  • Povidlová náplň

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Kdysi dávno jsem chodské koláče pekla s dětmi kamarádů v rámci „pekařské dílničky“ naší letní akce. Tenkrát je to moc bavilo, dneska už jsou to většinou dospělí habáni. Jeden ze zúčastněných má alergii na vejce, takže jsme dělali i formu bez vajec. Při ochutnávce (už s rodiči) nikdo nepoznal rozdíl mezi vaječnou a bezvaječnou variantou. Takže přikládám zkráceně i bezvaječnou variantu:

Bezvaječné kynuté těsto – množství na 2 velké koláče:

  • 300 g hladké mouky
  • 130 ml vlažného mléka
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 30 g moučkového cukru
  • 0,25 kostky droždí
  • špetka soli

Tvarohová nádivka bez vajec:

  • 750 g tvarohu
  • 100 ml šlehačky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • vanilka
  • špetka soli

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Aspoň hodinu předem vyndáme z lednice vejce, mléko, máslo a droždí. Rozinky namočíme do rumu. Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme.

2
Hotovo

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pak do vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme tuk a žloutek a zalijeme kváskem. Propracujeme v hladké pružné těsto (ideálně v kuchyňském robotu), přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.

3
Hotovo

Zatímco kyne těsto, připravíme náplně. Tvaroh vyšleháme se žloutkem, šlehačkou, vanilkou, cukrem a špetičkou soli.
Umletý mák nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a za častého míchání podusíme doměkka. Dle potřeby přikápneme mléko. Nakonec zalijeme rumem a ještě chviličku zahřejeme.
Povidla rozředíme rumem a důkladně promícháme. Pokud by byla hodně hustá, přikápneme horkou vodu.

4
Hotovo

Nakynuté těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném stole válečkem utvoříme tenké velké placky. Přendáme je na plechy na pečící papír. Pomocí mašlovačky okraje potřeme zbylými bílky a povrch ozdobíme nádivkami dle vlastní představy. Poklademe okapanými rozinkami a rozpůlenými mandličkami. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme po dobu cca 18 minut, až okraje zezlátnou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Jablečná galetka a koláčky z lineckého těsta
další
Pohanková kaše
předchozí
Jablečná galetka a koláčky z lineckého těsta
další
Pohanková kaše

Přidejte svůj komentář