Ingredience
- 380 g rýže Arborio
- 80 g pancetta
- 40 g parmazán
- 40 g máslo
- 3 ks zeleninový bio bujónanebo lépe zeleninový či kuřecí vývar
- 3 stroužky česnek
- 2 dl bílé vínosuché
- 1 ks cibulevelká
- 1 l vroucí voda
- 1 svazek zelený chřest
- 1 lžíce citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Svaříme si vodu s bujóny a lžící citrónové šťávy. Chřest omyjeme, odkrájíme nebo odlámeme spodní dřevnaté části, a také poupátka. Středy nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Povaříme 2 minuty v nachystaném vývaru. Po dvou minutách je vyndáme děrovanou naběračkou do misky. Do vývaru dáme na minutu poupátka. Také ty vylovíme a necháme na talířku na ozdobení hotového pokrmu. Uvařený chřest můžeme šokově zchladit ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Vývar použijeme na uvaření rýže. |
2 Hotovo | Pancettu nakrájíme na širší nudličky. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Do většího kastrolu nalijeme trochu olivového oleje a polovinu množství nakrájené pancetty na něm osmažíme. Přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud nezesklovatí. Přisypeme suchou rýži a opečeme ze všech stran. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tímto způsobem pokračujeme, až bude rýže "na skus". |
3 Hotovo | Zbytek pancetty opečeme, na pánvi vytřené olejem, dokřupava. |
4 Hotovo | Do rýže přidáme dolijeme zbytek vývaru, přihodíme máslo a sýr a zamícháme. Oboje se v rýži rozpustí. Následně přisypeme všechen chřest, ještě promícháme a hned rozdělíme na talíře. Ozdobíme orestovanou pancettou a neprodleně podáváme. |
5 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |
2 komentářů Schovat komentáře
Recept jsem si přepočítala na dvě osoby a musím říct, že risotto bylo moc dobré. Já dala pouze 1 zeleninový bujón z vaničky. Na můj vkus bylo risotto trošku slanější, i přesto, že jsem jej nesolila. Děkuji za recept !
Dobrý den, Jano, jsem ráda, že risotto chutnalo. Chuť určitě záleží na použitém bujónu. Já používám výhradně Würzl, který není tolik slaný 😛