Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 340 ml vlažná voda
- 2 a půl lžičky sůl
- 2 lžíce olivový olej
- 1 lžička cukr
- 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažné vody rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Rozmícháme a necháme chvíli aktivovat. Mouku smícháme se solí a pak do ní vlijeme vodu s droždím a přidáme i olej. Těsto na ciabatty se rádo mazlí a je třeba jej zadělávat důkladně a dost dlouho. Pokud máme kuchyňský robot, je to brnkačka. Připevníme hnětací hák a těsto mícháme na pomalé obrátky asi 5 minut. Pak obrátky zvýšíme a zaděláváme ještě asi 10 minut. Ručně to musíme zvládnout tak půl hodinky. |
2 Hotovo | Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme jej hodinu kynout na teplém místě. Až zdvojnásobí objem, rozdělíme na 4 části a na pomoučené desce kuchyňské linky utvoříme 4 střední večky. Můžeme je i stočit do vrtulek. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. |
3 Hotovo | Troubu rozehřejeme na 200 st. C a ciabatty pečeme cca 20 minut do mírného zrůžovění. |