Ingredience
- 400 g hladká mouka
- 200 g máslozměklé
- 150 g třtinový cukr
- 2 ks vejce
- 2 lžíce citrónová šťáva
- z 1 ks kůra z bio citrónu
- 1 lžíce strouhaný zázvor
- 1 lžička jedlá soda
- prášek, dřeň, extrakt, aroma... vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 80 g hořká čokoláda70%
- 1 lžička máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Změklé máslo rozetřeme s cukrem (ideálně v kuchyňském robotu). Přidáme vanilku, rozšlehaná vejce (trošičku si schováme na potření sušenek), sůl, citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a zázvor. Důkladně rozšleháme, až nám vznikne kompaktní hladká směs. Potom přisypeme mouku smíchanou s jedlou sodou a zaděláme hladké, vláčné těsto. Zabalíme jej do mikrotenu a necháme aspoň hodinku odpočinout v lednici. |
2 Hotovo | Poté těsto rozdělíme na 4 části (těsto, se kterým zrovna nepracujeme, uchováváme v lednici). Pracovní desku na kuchyňské lince lehounce poprášíme hladkou moukou a těsto na ní vyválíme na tenkou placku,tlustou cca 3 mm. Vykrajujeme požadované tvary. |
3 Hotovo | Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným zbytkem vajíček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 6 minut dozlatova. |
4 Hotovo | Když sušenky vychladnou, ozdobíme je čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Vezmeme si mikroténový sáček, v rohu prostříhneme maličkou dírku, roh přeložíme a podržíme si ho kolíčkem na prádlo. Do sáčku nalijeme rozehřátou čokoládu a kolíček sundáme. Volný konec zakroutíme, abychom čokoládu dostali do prostřiženého rohu a polevou cik cak ozdobíme upečené sušenky. |