Ingredience
- 300 g čočka
- 50 g máslo
- 30 g hladká mouka
- 4 vejce
- 2 lžíce jablečný ocet
- 2 větvičky tymián
- 1 velká cibule
- kousek mořská řasa Kombu
- sůl
- olej
- kyselé okurky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Čočku přebereme, propláchneme vodou a necháme aspoň 2 hodiny máčet. Pak vodu vyměníme, dáme jí tolik, aby tak o 2 cm překryla čočku a přidáme kousíček mořské řasy (velikosti známky na dopisy :D) a tymián. Vaříme při střední teplotě doměkka, cca 35 minut. Občas potřeseme kastrolem nebo zlehka promícháme. |
2 Hotovo | Mezitím rozkrojíme cibuli na půlky. A jednu půlku ještě na čtvrtinu. Jednu čtvrtinu nakrájíme na malé kostičky a přisypeme je do másla. Při střední teplotě smažíme tak dlouho, až cibulka zmenší objem. Pak zasypeme moukou a osolíme. Za velmi častého míchání usmažíme zlatavou jíšku. |
3 Hotovo | Zbytek cibule rozkrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme olej a při střední teplotě na něm orestujeme cibuli dozlatova. Často mícháme. |
4 Hotovo | Když je čočka uvařená, slijeme z ní vodu do hrnečku. Vývarem z čočky (množství dle potřeby) naředíme jíšku a uvaříme do zhoustnutí. Dochutíme octem a případně ještě solí a promícháme s čočkou. Ještě dvě minutky povaříme dohromady. |
5 Hotovo | Na jiné pánvičce rozehřejeme trochu olejeme a vyklepneme do ní vajíčka dál od sebe. Osolíme a usmažíme volská oka. Kdo nemá rád tekuté žloutky, pánvičku při zahřívání přikryjeme pokličkou. |