Ingredience
Čočka
- 250 g čočka
- 40 g máslo
- 25 g hladká mouka
- 1 cibulemalá
- tymián
- sůl
- jablečný ocet
- mořská řasa Kombu
Škvarečky
- 400 g celer
- 30 g olivový olej
- sojová omáčka
A ještě
- 4 vejce
- olej
- sůl
Zelný salát
- 400 g bílé hlávkové zelí
- 30 ml olivový olej
- jablečný ocet
- cukr krupice
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Čočku přebereme a propláchneme vodou. Zalijeme chladnou vodou cca 2 cm nad čočku a vhodíme k ní kousek mořské řasy (velikosti známky na dopisy). Necháme stát aspoň 2 hodiny. Poté zvolna uvaříme doměkka, přibližně půl hodiny. Z uvařené čočky řasu odstraníme. |
2 Hotovo | Hned si taky připravíme salát, aby se v lednici odležel. Zelí nakrouháme na jemné nudličky a zalijeme vroucí vodou. Necháme 3-5 minut stát, pak scedíme a propláchneme ještě vodou studenou. Dlaní stlačíme a vymačkáme co nejvíc vody. Olej smícháme s cukrem, jablečným octem a trochou soli. Utvoříme chuťově výraznou zálivku. Zelí vyklopíme do misky, připravenou zálivkou zalijeme a důkladně promísíme. Ještě ochutnáme, jestli je zelí dle našich představ. Zaklopíme a necháme odpočinou v lednici. |
3 Hotovo | V mezičase si oloupeme celer, nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a ty pak rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olivový olej a kostičky celeru na něm osmahneme dozlatova. Když zezlátnou, zakápneme sojovkou. |
4 Hotovo | Připravíme jíšku. V kastrolku rozpustíme máslo. Malou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rozpuštěnému máslu. Restujeme, až cibule zmenší objem. Pak zaprášíme hladkou moukou. Osolíme a smažíme, dokud nezačne jíška mírně zlátnout. Do hotové, trochu zchladlé, jíšky slijeme vodu z čočky a důkladně promísíme. Přibližně 5 minut povaříme do zhoustnutí (pokud je tekutiny v čočce málo, přidáme vodu z kohoutku). Poté promícháme s čočkou, okyselíme a dosolíme dle chuti. Ještě dvě minutky povaříme. |
5 Hotovo | Nakonec rozehřejeme nepřilnavou pánev a na ní usmažíme volská oka. Mírně osolíme. |