Ingredience
Korpus
- 4 ks vejce
- 4 lžíce polohrubá mouka
- 2 lžíce cukr krupice
- špetka
Náplň
- 200 g zakysaná smetana
- 100 g hořká čokoláda
- miska višňový kompot
Na zdobení
- 100 g hořká čokoláda
- 10 g máslo
- 3 lžíce pistácienesolené
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Žloutky pečlivě oddělíme od bílků. Do bílků nesmí přijít ani kousek žloutku, jinak by se sníh neušlehal. Žloutky v hrnečku rozrušíme vidličkou. |
2 Hotovo | Z bílků a soli ušleháme elektrickým šlehačem pevný sníh. Postupně všleháme i cukr. Nyní už jen stěrkou nebo vařečkou zlehounka postupně vmícháme lžíci mouky, trochu žloutku a takto opakujeme, až je nám podaří oboje smísit v jednolitou nadýchanou pěnu. |
3 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a těsto po něm rozetřeme po celé ploše. Upečeme v troubě vyhřáté na 150 st. C. Bude to trvat 8 - 10 minut, než začne těsto zlátnout. |
4 Hotovo | Mezitím si rozpustíme ve vodní lázni jednu čokoládu a když se zcela rozteče, vmícháme smetanu. |
5 Hotovo | Upečený korpus i s papírem položíme na linku na čistou utěrku těstem dolů a opatrně papír strhneme. Višně pokrájíme a rozložíme po korpusu. Kousek od vzdálenějšího delšího kraje necháme prázdný. Korpus ještě pokapeme višňovou šťávou a potřeme čokoládovou náplní. Z bližší strany ke vzdálenější stočíme do rolády a necháme aspoň půl hodiny zchladnout v lednici. |
6 Hotovo | Ve vodní lázni rozpustíme druhou čokoládu s máslem a vychlazenou roládu čokoládou potřeme. Hned posypeme posekanými pistáciemi a necháme ztuhnout. |