0 0
Čokoládový dort s tvarohovým krémem a malinami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
200 g cukr krupice
180 g hladká mouka
90 g olej
90 g mléko
25 g kakao
5 vejce
1 lžička jedlá soda
1 lžička skořice
střední špetka sůl
Tvarohová náplň
250 g mascarpone
250 g měkký tvaroh preferuji tučný
200 ml šlehačka 33%
80 g moučkový cukr
4 lžíce citrónová šťáva
2 lžičky želatina sypká
Malinová náplň
400 g mražené maliny
40 g cukr krupice
Čokoládová ganache
300 g čokolada 50%
200 ml šlehačka 33%
Na zdobení
maliny
zlatý sprej
lentilky
čokoládové kornoutky

Čokoládový dort s tvarohovým krémem a malinami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 100 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Tvarohová náplň

  • Malinová náplň

  • Čokoládová ganache

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Na přípravu dortu si vyhradíme aspoň dva dny.

Dortová forma o průměru 26 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Ingredience na korpus si připravíme na stůl aspoň hodinu před samotným pečením, aby se vyrovnaly teploty. Pak si oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a v kuchyňském robotu šleháme do pěny. Za stálého šlehání přisypáváme cukr a ušleháme dotuha. Sníh bude krásně lesklý, nesmíme ho přešlehat, vyschnul by a špatně by se spojil s ostatními ingrediencemi.

2
Hotovo

Dno pečící formy vyložíme papírem na pečení a přichytíme obručí, případně ráfek položíme na plech vyložený pečícím papírem. Boky nevymazáváme. Rozehřejeme troubu na 160 st. C.

3
Hotovo

Žloutky smícháme metličkou v misce s olejem a mlékem. Ve druhé misce smícháme mouku, kakao, sodu a skořici. Do mísy s bílky vlijeme tekutou složku a balónovou metlou opatrně, ale svižně propojíme. Vsypeme sypkou složku a opět opatrně, ale neodkladně promísíme. Vylijeme do formy a formou zahýbeme ze strany na stranu, abychom vyhnali případné velké bubliny.

4
Hotovo

Vložíme do trouby a pečeme cca 40-45 minut při 160 st. C. V té době by už neměl být povrch propadlý, ale lehounce vyklenutý a dozlatava. Zkusíme opatrně vsunout špejli doprostřed korpusu a pokud jí vytáhneme suchou, máme upečeno. Korpus necháme v otevřené troubě asi čtvrt hodiny vydýchat a pak vyndáme na stůl. Necháme ještě pár minut a pak opatrně obkroužíme nožem, abychom jej uvolnili z formy. Necháme vychladnout. Pak zabalíme do fresh fólie a necháme do druhého dne.

5
Hotovo

Želatinu zakápneme 2-3 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Pak zahřejeme, aby se rozpustila. Začne maličko perlit, ale vařit se nesmí!

6
Hotovo

Předem si připravíme i tvarohový krém. Mascarpone, tvaroh i šlehačku vytáhneme z lednici, aby byly před přípravou studené. Smícháme ve vyšší nádobě, přidáme cukr a citrónovou šťávu a vyšleháme. 2 lžíce této směsi přidáme k želatině, promícháme a vyklopíme zpět do tvarohové směsi. Ještě krátce prošleháme, ale jen chvilku, abychom nepřešlehali a směs se nezdrcla. Necháme zakryté přes noc v lednici.

7
Hotovo

Druhý den začneme chystat ganache. Šlehačku vylijeme do kastrolku, přivedeme těsně k varu až začne perlit. Čokoládu (pokud nemáme čočky) rozlámeme do misky a zalijeme horkou šlehačkou. Pomocí metličky rozpustíme. Ganache necháme v chladu vystydnout.

8
Hotovo

Taky si svaříme maliny s cukrem a 30 ml vody a propasírujeme přes cedník. Korpus dvakrát prokrojíme a každou řeznou plochu potřeme malinovou šťávou pomocí mašlovačky. Spotřebujeme takto veškerou šťávu.

9
Hotovo

Připravený tvarohový krém opět prošleháme a pak jím potřeme obě dortová patra. Ideálně a rovnoměrně to jde cukrářským pytlíkem s rovným nástavcem. Taky je fajn, pokud dort skládáme v obruči vyložené plastovou fólií nebo aspoň pečícím papírem, protože můžeme části přitlačit a výsledný dort bude na řezu tak krásně rovný.

10
Hotovo

Na poskládaný dort naneseme středně zatuhlou ganache, se kterou se dá pracovat, ale nebude stékat. Pomocí stěrky naneseme s rozetřeme kolem a zbytek rozvrstvíme navrch. Hranou kulatého nože můžeme nahoře vytvořit strukturu.

11
Hotovo

Postříkáme zlatým sprejem a ozdobíme malinami, lentilkami a kornoutky.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Krkovice na paprice
další
Uzený tempeh na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
předchozí
Krkovice na paprice
další
Uzený tempeh na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Přidejte svůj komentář