Ingredience
Korpus
- 200 g cukr krupice
- 180 g hladká mouka
- 90 g olej
- 90 g mléko
- 25 g kakao
- 5 vejce
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička skořice
- střední špetka sůl
Tvarohová náplň
- 250 g mascarpone
- 250 g měkký tvarohpreferuji tučný
- 200 ml šlehačka 33%
- 80 g moučkový cukr
- 4 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžičky želatina sypká
Malinová náplň
- 400 g mražené maliny
- 40 g cukr krupice
Čokoládová ganache
- 300 g čokolada 50%
- 200 ml šlehačka 33%
Na zdobení
- maliny
- zlatý sprej
- lentilky
- čokoládové kornoutky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ingredience na korpus si připravíme na stůl aspoň hodinu před samotným pečením, aby se vyrovnaly teploty. Pak si oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a v kuchyňském robotu šleháme do pěny. Za stálého šlehání přisypáváme cukr a ušleháme dotuha. Sníh bude krásně lesklý, nesmíme ho přešlehat, vyschnul by a špatně by se spojil s ostatními ingrediencemi. |
2 Hotovo | Dno pečící formy vyložíme papírem na pečení a přichytíme obručí, případně ráfek položíme na plech vyložený pečícím papírem. Boky nevymazáváme. Rozehřejeme troubu na 160 st. C. |
3 Hotovo | Žloutky smícháme metličkou v misce s olejem a mlékem. Ve druhé misce smícháme mouku, kakao, sodu a skořici. Do mísy s bílky vlijeme tekutou složku a balónovou metlou opatrně, ale svižně propojíme. Vsypeme sypkou složku a opět opatrně, ale neodkladně promísíme. Vylijeme do formy a formou zahýbeme ze strany na stranu, abychom vyhnali případné velké bubliny. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby a pečeme cca 40-45 minut při 160 st. C. V té době by už neměl být povrch propadlý, ale lehounce vyklenutý a dozlatava. Zkusíme opatrně vsunout špejli doprostřed korpusu a pokud jí vytáhneme suchou, máme upečeno. Korpus necháme v otevřené troubě asi čtvrt hodiny vydýchat a pak vyndáme na stůl. Necháme ještě pár minut a pak opatrně obkroužíme nožem, abychom jej uvolnili z formy. Necháme vychladnout. Pak zabalíme do fresh fólie a necháme do druhého dne. |
5 Hotovo | Želatinu zakápneme 2-3 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Pak zahřejeme, aby se rozpustila. Začne maličko perlit, ale vařit se nesmí! |
6 Hotovo | Předem si připravíme i tvarohový krém. Mascarpone, tvaroh i šlehačku vytáhneme z lednici, aby byly před přípravou studené. Smícháme ve vyšší nádobě, přidáme cukr a citrónovou šťávu a vyšleháme. 2 lžíce této směsi přidáme k želatině, promícháme a vyklopíme zpět do tvarohové směsi. Ještě krátce prošleháme, ale jen chvilku, abychom nepřešlehali a směs se nezdrcla. Necháme zakryté přes noc v lednici. |
7 Hotovo | Druhý den začneme chystat ganache. Šlehačku vylijeme do kastrolku, přivedeme těsně k varu až začne perlit. Čokoládu (pokud nemáme čočky) rozlámeme do misky a zalijeme horkou šlehačkou. Pomocí metličky rozpustíme. Ganache necháme v chladu vystydnout. |
8 Hotovo | Taky si svaříme maliny s cukrem a 30 ml vody a propasírujeme přes cedník. Korpus dvakrát prokrojíme a každou řeznou plochu potřeme malinovou šťávou pomocí mašlovačky. Spotřebujeme takto veškerou šťávu. |
9 Hotovo | Připravený tvarohový krém opět prošleháme a pak jím potřeme obě dortová patra. Ideálně a rovnoměrně to jde cukrářským pytlíkem s rovným nástavcem. Taky je fajn, pokud dort skládáme v obruči vyložené plastovou fólií nebo aspoň pečícím papírem, protože můžeme části přitlačit a výsledný dort bude na řezu tak krásně rovný. |
10 Hotovo | Na poskládaný dort naneseme středně zatuhlou ganache, se kterou se dá pracovat, ale nebude stékat. Pomocí stěrky naneseme s rozetřeme kolem a zbytek rozvrstvíme navrch. Hranou kulatého nože můžeme nahoře vytvořit strukturu. |
11 Hotovo | Postříkáme zlatým sprejem a ozdobíme malinami, lentilkami a kornoutky. |