Ingredience
- 85 g hořká čokoláda70% a víc
- 45 g cukr krupice
- 40 g máslo
- 30 g hladká mouka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- vanilkový extrakt
- špetka sůl
A ještě
- na vymazání máslo
- na vysypání cukr krupice
Malinové coulis
- 150 g malinyčerstvé nebo mražené
- 25 g cukr krupice
- 5 lžic pomerančový džus
- 1 lžíce brandy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Předehřejeme si troubu na 220 st. C. Zapékací keramické mističky vymažeme silnější vrstvou másla a vysypeme cukrem. Do spodu každé mističky dáme kolečko vystřižené z pečícího papíru, aby nám šly upečené dortíky lépe vyklopit. |
2 Hotovo | Na kastrůlek s trochou vody položíme misku, jejíž dno se nesmí vody dotýkat. Do misky rozlámeme čokoládu a přidáme kousky másla. Vodu zahříváme těsně pod bodem varu a necháme obojí rozpustit. Občas promícháme, až nám vznikne čokoládová tekutá směs. |
3 Hotovo | Do misky, ideálně od kuchyňského robota, vklepneme vejce a žloutek, přidáme cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Šleháme při vysokých otáčkách, až nám vznikne hustý jemný krém. Pomocí gumové stěrky postupně zlehka vmícháme čokoládu. Naplníme do mističek a pečeme cca 10 miut. Okraje budou upečené a lehce nafouknuté, ale střed bude při stlačení stále měkký. Ještě horké dortíky pomocí utěrky vyklepneme na talířky. |
4 Hotovo | Zatímco se nám pečou dortíky, připravíme coulis. Maliny vysypeme do rendlíku, přisypeme cukr a zakápneme džusem a brandy. Povaříme 5 minut a přepasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek. Je-li coulis řídké, ještě chvilku povaříme. Podáváme horké s horkými dortíky. |