0 0
Čokoládový lávový dortík

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
85 g hořká čokoláda 70% a víc
45 g cukr krupice
40 g máslo
30 g hladká mouka
1 vejce
1 žloutek
vanilkový extrakt
špetka sůl
A ještě
na vymazání máslo
na vysypání cukr krupice
Malinové coulis
150 g maliny čerstvé nebo mražené
25 g cukr krupice
5 lžic pomerančový džus
1 lžíce brandy

Čokoládový lávový dortík

Lávový dortík je jako sen. Po zakrojení se z jeho středu vyvalí horká čokoládová láva.

  • 25 min
  • Porcí: 2
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

  • Malinové coulis

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Předehřejeme si troubu na 220 st. C. Zapékací keramické mističky vymažeme silnější vrstvou másla a vysypeme cukrem. Do spodu každé mističky dáme kolečko vystřižené z pečícího papíru, aby nám šly upečené dortíky lépe vyklopit.

2
Hotovo

Na kastrůlek s trochou vody položíme misku, jejíž dno se nesmí vody dotýkat. Do misky rozlámeme čokoládu a přidáme kousky másla. Vodu zahříváme těsně pod bodem varu a necháme obojí rozpustit. Občas promícháme, až nám vznikne čokoládová tekutá směs.

3
Hotovo

Do misky, ideálně od kuchyňského robota, vklepneme vejce a žloutek, přidáme cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Šleháme při vysokých otáčkách, až nám vznikne hustý jemný krém. Pomocí gumové stěrky postupně zlehka vmícháme čokoládu. Naplníme do mističek a pečeme cca 10 miut. Okraje budou upečené a lehce nafouknuté, ale střed bude při stlačení stále měkký. Ještě horké dortíky pomocí utěrky vyklepneme na talířky.

4
Hotovo

Zatímco se nám pečou dortíky, připravíme coulis. Maliny vysypeme do rendlíku, přisypeme cukr a zakápneme džusem a brandy. Povaříme 5 minut a přepasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek. Je-li coulis řídké, ještě chvilku povaříme. Podáváme horké s horkými dortíky.

Filip

Jsem ajťák a mnoho mých kolegů bere jídlo jen jako energii a potravu nutnou k přežití. Já si oběd bez pohody, klidu a prožitku nedokážu ani představit. Jídlo a gastronomie jsou pro mně životní styl. Rád si vychutnávám a objevuji nové kombinace. Nejvíce v kramflecích se citím v italské kuchyni.

předchozí
Paštika z kuřecích jater
další
Vichyssoise – pórkový krém
předchozí
Paštika z kuřecích jater
další
Vichyssoise – pórkový krém

Přidejte svůj komentář