Ingredience
- 300 g mleté vepřové maso
- 200 g rajčatové pyré
- 150 g čedar
- 3 cuketamax. 20 cm velké
- 3 snítky oregano
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- mletý pepř
- chilli koření
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nasekáme nadrobno a orestujeme na troše oleje. Přidáme posekaný česnek a ještě chvilku restujeme. Přihodíme mleté maso a vařečkou se snažíme maso rozmělnit na co nejmenší části. |
2 Hotovo | Zatímco se nám připravujeme masová směs, omyjeme a osušíme cukety. Podélně je rozkrojíme a vnitřky vydlabeme lžičkou. Středy mladých cuketek rozkrájíme do masa, vatovité středy s tvrdšími semínky ze starších cuket vyhodíme. Lžičkou vyškrábeme co nejvíc dužiny (z mladých i starších) a přidáme k masu, protože to mu dodá šťavnatost. |
3 Hotovo | Maso okořeníme solí, chilli kořením, oreganem a pepřem. Přilijeme rajčatové pyré a stáhneme z plotny. Maso by mělo být výraznější, protože lodička z cukety chuť trošku stáhne, ale pozor na přesolení. Do směsi přisypeme dvě třetiny strouhaného sýra a zamícháme. |
4 Hotovo | Do zapékací misky nalijeme kapku oleje a vyskládáme na něj vydlabané cuketky. Ty naplníme připravenou náplní, pěkně vrchovatě. Pokud něco zbyde, rozložíme kolem naplněných cuket. Obsypeme omytými cherry rajčátky. Přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 170 st. C. Pak odstraníme alobal, posypeme zbylým sýrem, zvýšíme teplotu na 180 st. C a ještě 15 minut pečeme odkryté. |
5 Hotovo | Rajčátka pustí šťávu, kterou použijeme k přelití lodiček na talířích. Maso je tak šťavnaté a chutné, že jakákoliv příloha je navíc :D |