Ingredience
Cuketové zelí
- 2 střední ks cuketa
- 4 kuličky nové koření
- 2 ks bobkový list
- 1 ks cibule
- 1 dl bílé víno
- jablečný ocet
- cukr krupice
- kmín
- sůl
Bramborové knedlíky
- 500 g vařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g hrubá krupice
- 1 ks vejce
- 1 lžíce olej
- sůl
Tempehové výpečky
- 1 ks uzený tempeh
- 1 ks cibule
- 3 lžíce sojová omáčka
- 2 stroužky česnek
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- voda
- olej
- čerstvě mletý pepř
- chilli koření
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce, necháme chvíli zchladnout a ještě teplé oloupeme. Dáme si vařit osolenou vodu na knedlíky. |
2 Hotovo | Brambory prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde na kuchyňské desce. Pracujeme rukama hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne. Musí to jít zkrátka ráz na ráz :) . Z těsta utvoříme váleček o průměru cca 6 - 7 cm a nakrájíme ho na 3 kusy. Vzniknou nám 3 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. |
3 Hotovo | Po této době jeden knedlík vylovíme, překrojíme jej bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud ne, minutku dvě jim přidáme. |
4 Hotovo | V mezičase si připravíme cuketové zelí. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme cukr, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme cuketu, zalijeme vínem, osolíme, okmínujeme, přidáme nové koření, bobkový list, zakápneme octem a dusíme. Chuť případně doladíme cukrem, solí, octem. |
5 Hotovo | Taky si připravíme tempehové výpečky. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji dorůžova. Přisypeme tempeh nakrájený na kostičky a ještě chvíli restujeme. Okořeníme pepřem a chilli kořením. Ve skleničce smícháme sojovku se škrobem a vodou a směs přilijeme k tempehu. Asi minutku mícháme a stáhneme z plotny. |