0 0
Cuketový nákyp se šunkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
400 g cuketa
120 g čedar
100 g šunka
50 g dětská krupička
3 vejce
2 jarní cibulka
1 cibule
1 velký stroužek česnek
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Cuketový nákyp se šunkou

Cukety to k nám braly oklikou.
S Kryštofem pěkně ze Střední
a Jižní Ameriky přes Španělsko do Francie, následně do celého Středomoří, aby to k nám vzaly smykem přes Turecko při nájezdech Turků na Evropu.

  • 50 min
  • Porcí: 3
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Zapékací forma 26 x 18 cm

 

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cuketu omyjeme a nastrouháme na nudličky, ideálně na V-krouhači. Zasypeme větší špetkou soli, promneme rukama a necháme vypotit. Přendáme na cedník a vymačkáme šťávu.

2
Hotovo

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na pánvi na olivovém oleji spolu s lisovaným česnekem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a ještě chviličku opékáme. Přidáme vyždímanou cuketu a pokrájenou jarní cibulku (včetně zelené části), a také čerstvě mletý pepř. Dvě minuty ještě zahříváme. Stáhneme z plotny, zasypeme krupičkou a promícháme.

3
Hotovo

Čedar nastrouháme na hrubém struhadle a 3/4 množství přidáme k cuketě. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přicháme do směsi. Z bílků se špetičkou soli ušleháme polotuhý sníh. Opatrně jej vmícháme do cuketové směsi.

4
Hotovo

Zapékací formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem a směs tam vlijeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut. V polovině času posypeme zbylým sýrem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Cuketový koláč
další
Tarator – okurková polévka
předchozí
Cuketový koláč
další
Tarator – okurková polévka

Přidejte svůj komentář