Ingredience
- 500 g cuketajen mladé
- 10 ks cherry rajčátka
- 3 stroužky česnek
- 2 ks lahůdková cibulka
- 1 lžíce konopné semínko
- 1 lžíce chia semínka
- 1 malá červená chilli paprička
- 0,5 citrónu citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Krekry 24 ks
- 150 g lněné semínko
- 100 g slunečnicová semínka
- 5 ks sušená rajčata
- 3 ks rajčata
- 1 stroužek česnek
- 1 lžíce provensálské koření
- 1 lžíce lahůdkové sušené droždí
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cukety omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Prosolíme a necháme asi hodinu stát. Šťávu slijeme a cuketu na cedníku ještě důkladně vyždímáme. Přendáme do misky a přidáme posekanou cibulku a droboučké kostičky chilli papričky. Rajčátka rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme je nadrobno. Také ty přidáme k cuketové směsi. Osolíme, opepříme, dochutíme citrónem a zakápneme olejem. Přisypeme chia a konopná semínka a důkladně promícháme. Dle přání ještě dochutíme. |
2 Hotovo | Krekry si připravíme den předem. |
3 Hotovo | V elektrickém sekáčku nebo mixéru postupně rozdrtíme slunečnicová semínka, rajčata, česnek, sušená rajčata, a také namočená semínka lněná. Vše přemístíme do misky, osolíme, okořeníme provensálskými bylinkami a lahůdkovým droždím. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme. |
4 Hotovo | Připravenou směs buď rozetřeme na pečící papír a usušíme v mírně vyhřáté troubě (na 40 stupňů C) nebo jí naneseme na mřížky speciální sušičky na potraviny a sušíme v obou případech asi 15 hodin. Pokud máme zájem o pravidelné tvary, naznačíme před sušením tvary rádýlkem. Nebo můžeme usušenou placku nalámat. |