Ingredience
- 400 ml mléko
- 170 g polohrubá mouka
- 170 g mák
- 80 g cukr krupice
- 50 g máslo
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- prášek, dřeň, aroma ... vanilka
- kůra z bio citrónu
- špetka sůl
A ještě
- na formu máslo a hrubá mouka
- rybízová marmeládapříp. jiná výrazná
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Poté utřeme s cukrem do pěny. Za stálého tření přidáme i vejce a pak také mléko. Do řídkého základu vmícháme pomletý mák, vanilku, sůl, skořici a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na utření másla s cukrem, vejcem a mlékem můžeme použít kuchyňský robot. Dále ale pokračujeme už jen se stěrkou a velmi zlehka smícháme ostatní ingredience. |
2 Hotovo | Formu o rozměru 18 x 18 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme použít i větší formu, pokud chceme moučník nižší. |
3 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 - 35 minut. Je-li moučník dost upečený, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud bude po vytáhnutí suchá, je hotovo. V opačném případě nějakou minutku přidáme. |
4 Hotovo | Upečený moučník necháme zchladnout a vyndáme z formy. Když je zcela chladný, rozkrojíme podélně dvěma řezy na tři patra a naplníme marmeládou. Při použití větší formy bude stačit jeden řez na dvě patra :) |