Ingredience
- 450 g vařené bramboryvarný typ B nebo C
- 100 g hladká mouka
- 20 g dětská krupička
- 1 malé vejcepřípadně jen žloutek
- sůl
- 1 lžička olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Gnocchi připravujeme z brambor, které nejsou příliš vodnaté. Nejdřív je uvaříme ve slupce. Hotové budou, až do nich pohodlně zapíchneme špejli, nesmí být ale převařené. Pak je necháme chvilku zchladnout, abychom je udrželi v rukou a oloupeme je. Ještě teplé je rozdrtíme lisem nebo důkladně vidličkou a necháme vystydnout. Následně je smícháme se solí a vejcem a přidáváme mouku s krupicí. Vypracujeme velmi příjemné tvárné těsto. |
2 Hotovo | Dáme si vařit dostatečné množství osolené vody se lžičkou olivového oleje. Pomoučíme si pracovní desku a z těsta vyválíme 3 válečky o průměru asi 2 cm. Nakrájíme je na špalíčky a v dlaních vyválíme malé válečky, které rozmáčkneme v polovině nožem nebo vidličkou. Každou část vložíme zvlášť do vroucí vody. Vaříme klokotem dokud nevyplavou na povrch a hned vylovíme děrovanou naběračkou. Rozložíme na tácek. |
3 Hotovo | Ještě teplé podáváme s oblíbenou omáčkou. |