Ingredience
- 300 ml vlažná voda
- 300 g polohrubá mouka
- 100 g žitná mouka
- 100 g celozrnná pšeničná mouka
- 1 ks droždí
- 1 lžička vrchovatá sůl
- 1 lžička cukr
- 1 lžička kmín
- hrst dýňová semínka loupaná
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí a necháme chvíli aktivovat. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a zaděláme vláčné těsto, ideálně za pomoci kuchyňského robotu. Potom těsto přendáme na vál a rukama ještě pořádně prohněteme. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout přibližně hodinu. |
2 Hotovo | Na vále z něj utvoříme bochánek, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Rukama namočenýma ve vodě bochánek pohladíme. |
3 Hotovo | Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Potom snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě. |